Det du behöver veta om sommardäck

sommardäckSå kallade sommardäck, som är avsedda att användas under sommaren, skiljer sig från vinterdäck, dvs. däck man använder under vintern, på flera olika sätt. För det första har de en annan gummiblandning, då man när det gäller sommardäck vill att gummit som finns i däcket håller sig i gott och optimalt skick även i varma temperaturer. Vinterdäck, däremot, är ju tänkta att fungera optimalt i kalla temperaturer. Detta innebär i sin tur att när det blir kallt, i regel under 7 grader, blir sommardäck hårda, och sämre för körning.

Vidare har förstås sommardäck ett annat mönsterdjup än vinterdäck. Enligt lag måste mönsterdjupet på sommardäcken vara minst 1.6 mm, slits däcken så att mönsterdjupet är lägre än så, är de därmed olagliga. Dock rekommenderas man att ha ett högre mönsterdjup även på sommardäck, av säkerhetsskäl. Det rekommenderade djupet är 3 mm.

Man måste inte sätta på sommardäck på bilen på samma sätt som det är lag på vinterdäck under vissa perioder, men det finns inga fördelar med att köra med vinterdäck då det inte är nödvändigt. Istället kan detta göra att dina vinterdäck slits onödigt mycket.

Skillnader mellan olika sommardäck
I de flesta fall är skillnaderna mellan olika sommardäck små när det gäller att köra på torrt underlag. Skillnaderna märks istället när man kör på vått underlag, t.ex. för att det regnar. Bromssträckan vid körning på vått underlag skiljer sig nämligen åt en hel del, och för att ta reda på vad som gäller för varje specifikt däck, ska däcken ha olika märkningar, som anger detta.

Alla sommardäck som säljs i Sverige är inte heller nödvändigtvis anpassade för nordiska vägar och asfalt. Som svensk bilist gör man därför klokt i att titta även lite på detta, och undvika sommardäck som kommer från helt andra delar av världen.
Precis som när det gäller vinterdäck bör man sätta de bästa däcken man har där bak.

Köpa billiga sommardäck

På jakt efter billiga sommardäck? Det billigaste sättet att köpa sommardäck på är att köpa dessa på nätet. Behöver du hjälp med montering? Isåfall kan kan nätbutiken skicka däcken till en däckverkstad i närheten som hjälper dig med monteringen.