Vilka datum gäller för vinterdäck?

datum vinterdäckI Sverige finns det vissa lagar man måste följa gällande vinterdäck och när de måste användas. Alla har dock inte full koll på dessa lagar, så här kommer en kort sammanfattning av de datum som du bör ha koll på gällande vinterdäck och när de ska användas:

När MÅSTE vinterdäck användas?
För det första är det viktigt att det finns krav på att vinterdäck faktiskt måste användas under perioden 1 december till 31 mars varje år, om vinterväglag råder. Detta är med andra ord inte valfritt, utan ett måste för alla bilister.

När får vinterdäck användas?
Man får använda vinterdäck, inklusive dubbdäck, närsomhelst det finns risk för att vinterväglag kommer att råda. Utöver detta får vinterdäck, inklusive dubbdäck, användas under perioden 1 oktober till 15 april, om vinterväglag råder.

När får vinterdäck inte användas?
Vinterdäck får inte användas under andra perioder än de ovan angivna, om det inte finns anledning att tro att vinterväglag kommer att råda. Man kan t.ex. därför inte utan vidare börja använda vinterdäck mitt i sommaren bara för skojs skull.
På vissa större orter, t.ex. i Stockholm, Göteborg och Uppsala, råder dessutom lokala dubbdäcksförbud på vissa specifika gator. Dessa förbud måste man själv hålla koll på om man ska köra bil på dessa orter.

Observera
De datum som nämns ovan är enbart datum som gäller för vinterdäck i Sverige. Ska man köra bil i andra länder är det mycket sannolikt att lagarna inte är de samma, även om det kanske ”bara” är ett annat nordiskt land man ska till. Det är av denna anledning mycket viktigt att ta reda på vilka lagar som gäller i just det land man ska till innan man reser iväg, så att man har koll på de lokala lagarna och bestämmelserna utöver de svenska som man följer här hemma.

Vi du ha ytterligare info om datum för vinterdäck så kan vi rekommendera sajten vinterdäck datum.